Privé Villa, Koningslaan 123 te Utrecht

Opgeleverd: Juli 1995

Final selection, Rietveldprijs 1997

De villa staat aan de zuidrand van het Wilhelmina Park in Utrecht. Dit is de locatie van de voormalige Emma kliniek, waarop nu 6 villa’s een gesloten bebouwing aan het park vormen. De opdrachtgever eist een vrijstaand woonhuis. Door middel van omringende dakterrassen en een grote mate van transparantie wordt de suggestie van een vrijstaand huis gecreëerd, waarbij tegelijkertijd voldaan wordt aan de Gemeentelijke eis van een aaneengesloten buitengevel.
Het concept van de villa bestaat uit een centrale kern, waaromheen op verschillende niveaus de ruimten georganiseerd zijn. Bovendien worden er buitenruimten tussen de gevel en de woonruimten gecreëerd. Deze bijzondere beweging van woonvolumes vormt ‘buiten kamers’. Diagonale zichtlijnen vormen een visuele conversatie tussen de binnen en buiten ruimtes binnen de omkadering van de horizontaal gelede gevel.
De witte ‘huid’ met incidentele primaire kleuren, en de paars-mangane handgevormde bakstenen vlakken creëren een dialoog tussen het strakke moderne van De Stijl, en de Amsterdamse School, die beide deel uit maken van de architectuur geschiedenis van deze wijk.